2017. január 9., hétfő

Gondolkodó Magyarok

"Mert mondom nektek, ha a ti igazságotok messze felül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába." (Máté 5,20)
Ha az egyetemi éveimre visszatekintek, sajnos azt kell mondanom, hogy a nyers tudás átadásán kívül a legtöbb oktatóm nem igazán próbált meg bármiféle más bölcsességet átadni. Persze voltak üdítő kivételek, az egyik ilyen előadó Szigethy Gábor volt, aki a Gondolkodó Magyarok órát tartotta. Emlékszem, annyira jó előadásokat vezetett, hogy miután az első évben "teljesítettem" a kurzust, a második évben is bejártam az előadásokra, fakultatív módon. Abban az évben úgy emlékszem el is küldték az egyetemről (vendég előadó volt), mert nem volt épp politikailag korrekt. Mondanom sem kell milyen volt a helyettesítő ember.
Szóval, abban az évben amikor én még nála hallgathattam az előadásokat, egy dolgozat megírásával is lehetett teljesíteni a tárgyat. Ezt a dolgozatot Babits Mihály egy amolyan könyvismertetőjéről, "Az írástudók árulása" elnevezésű kötet alapján kellett megfogalmazni. Úgy gondolom a téma még ma is aktuális.
Azért tartom aktuálisnak a témát, mert nem sok olyan írástudót látok manapság, aki a megfelelő helyen lenne. Úgy is mondhatnám, hogy ha körülnézek magam körül, mintha hiányozna az értelmiség. Helyettük képzett embereket látok.
Ez pedig azért fontos számomra, mert szeretnék ilyen embereket találni.
Ráadásul ahhoz, hogy érdemi hatást tudjunk kiváltani, elég sok "írástudóra" lenne szükség.
Magyarország 2016-os korfája szerint körülbelül 1.6 millió ember tartozik az Y generációba. Ennek ha csak negyed százaléka tartozik az írástudók csapatába, az 4000 ember. Kérdés, hogy sikerül-e ebből legalább 10-et találni.

Így néztünk ki a KSH szerint 2016 elején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése