2017. január 4., szerda

Egy karácsonyi történet margójára

"Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt." (Máté 2,1-2)

Ez a bejegyzés lehet, hogy ismerős lesz annak, aki olvassa a "Napi remény" írásait. Én egyébként nem olvasom, de a december 26-os üzenetbe "belebotlottam". Számomra ma is fontos üzenet ez.

Máté evangéliumában nagyon érdekes részét láthatjuk annak, hogy Jézus születésekor kik ismerték fel Isten Fiát és kik nem.

Voltak akik már évszázadok óta várták a Messiást, Jeruzsálem főpapjai, vallási vezetői, írástudói. Pontosan elmondták Heródesnek, hol kell megszületnie a Krisztusnak. De arra már nem vették a fáradtságot, hogy leellenőrizzék a napkeleti bölcsektől hallottakat. Nem olvassuk a későbbi részekben, hogy a napkeleti bölcsek és Jeruzsálem főpapjai együtt borultak volna le az újszülött Megváltó előtt.

Vajon a mi keresztyén hagyományainkon felnőtt mai főpapok és írástudók mennyire ismerik fel most a Krisztust?

És vajon milyen út vezet ma a hitből a vallásba és onnan vissza, van-e, látszik-e egyértelmű határ ezen két ország között?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése